Siber suçluların gözdesi kimlik dolandırıcılığı

Kimlik Dolandırıcılığı Tehdidi Hala Devam Ediyor

Kimlik dolandırıcılığı, hala önemli bir tehdit olmaya devam ediyor. Tehdit aktörleri, kimlik dolandırıcılığını kolay gelir elde edilebilen kârlı bir iş olarak görüyorlar. Bu nedenle, kişisel bilgilerimizi korumak için alabilecekleri yolları azaltarak dijital yaşamlarımızı güvenli hale getirebiliriz.

Siber güvenlik şirketi ESET, veri ihlalleri ve kimlik dolandırıcılığı konusunda incelemelerde bulunarak uyarılar ve öneriler sunuyor.

Veri İhlalleri Artıyor

Veri ihlalleri, şirketler için giderek büyüyen bir tehdit olurken, müşteriler için de kâbus hâline gelmiş durumda. Son rakamlara göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 2024 yılında kamuya açık olarak bildirilen 3,158 olay yaşandı ve mağdurlara 1,3 milyardan fazla veri ihlali bildirim mektubu gönderilmesi gerekti. Bu rakamlar gösteriyor ki kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin yanlış ellere geçmesi birçok yolla mümkün olabiliyor.

Siber Suçluların Kullandığı Yöntemler

Siber suçlular, veri çalmanın yanı sıra bireylere yönelik hedefli saldırılar için çeşitli yöntemler kullanıyorlar:

Phising, Smishing, Vishing: Klasik sosyal mühendislik saldırıları, e-posta oltalamasından mesajlara (smishing) hatta telefon aramalarına (vishing) kadar çeşitli kanallardan gelebilir.

Dijital Karalama: Tehdit aktörleri, popüler e-ticaret sitelerine kötü niyetli kodlar ekleyebilir ve kart bilgilerinizi ele geçirebilir.

Halka Açık Wi-Fi: Güvensiz halka açık Wi-Fi ağları, kişisel bilgilerinizin ele geçirilmesine olanak tanır ve bilgisayar korsanları için kolay hedef oluşturur.

Kimlik Dolandırıcılığı Nasıl Önlenir?

Kimlik dolandırıcılığını önlemenin en etkili yolu kötü niyetli kişilerin kişisel ve mali bilgilerinize ulaşmasını engellemektir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Güçlü, Benzersiz Parolalar Kullanın: Her hesap için farklı bir parola seçin ve bunları güvenli bir parola yöneticisinde saklayın. Ayrıca iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirerek ek bir güvenlik katmanı sağlayabilirsiniz.

Güvenlik Yazılımı Yükleyin: Tüm cihazlarınız ve bilgisayarlarınız için güvenilir bir güvenlik yazılımı kullanın. Bu programlar kötü amaçlı yazılımları tespit eder ve engeller.

Şüpheci Olun: Kimlik avı saldırılarının işaretlerine dikkat edin ve her zaman dikkatli olun.

Yasal Sitelerdeki Uygulamaları Kullanın: Mobil uygulamaları indirirken güvenilir kaynaklardan indirme yapmaya özen gösterin.

Herkese Açık Wi-Fi’ya Dikkat Edin: Herkese açık Wi-Fi ağlarından kaçının veya VPN kullanarak daha güvenli bir bağlantı sağlayın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Google’dan kritik güvenlik uyarısı: 2G bağlantısını kapatın!

Google, akıllı telefon kullanıcılarını hedef alan yeni bir siber tehdit konusunda uyararak, cihazlardaki 2G bağlantısının devre dışı bırakılmasını önerdi. Şirketin bu adımı, mobil ağ güvenliğini tehdit eden ve kullanıcıları doğrudan hedef alan saldırılara karşı alınabilecek en etkili önlemlerden biri olarak değerlendiriliyor.

PlayStation oyunlarına zam geldi

Sony’nin PlayStation oyunlarına zam geldi. Türkiye’de oyun fiyatları sürekli artıyor ve bu sefer de PS tarafındaki AAA oyunlara zam geldi.

Steam’de bu sefer de Black Myth: Wukong indirime girdi

Geçen yıl çıktığından bu yana oldukça sevilen Black Myth: Wukong, Steam’de daha önce indirime girmemişti.

İtalyanlar Türk robotuna hayran kaldı! Tarımda devrim getirecek

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, tarım alanlarında zararlıları ve yabancı otları ayırt ederek noktasal ilaçlama yapabilen otonom bir robot geliştirdi. Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlker Hüseyin Çelen’in …

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

BBC’den yapay zeka devine sert uyarı: “Dava ederiz”

Dünyanın en büyük haber kuruluşlarından biri olan BBC, Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapay zeka firması Perplexity’ye karşı telif hakkı ihlali nedeniyle yasal süreç başlatma tehdidinde bulundu. BBC, şirketin yapay zeka destekli sohbet …