Siber suçluların gözdesi kimlik dolandırıcılığı

Kimlik Dolandırıcılığı Tehdidi Hala Devam Ediyor

Kimlik dolandırıcılığı, hala önemli bir tehdit olmaya devam ediyor. Tehdit aktörleri, kimlik dolandırıcılığını kolay gelir elde edilebilen kârlı bir iş olarak görüyorlar. Bu nedenle, kişisel bilgilerimizi korumak için alabilecekleri yolları azaltarak dijital yaşamlarımızı güvenli hale getirebiliriz.

Siber güvenlik şirketi ESET, veri ihlalleri ve kimlik dolandırıcılığı konusunda incelemelerde bulunarak uyarılar ve öneriler sunuyor.

Veri İhlalleri Artıyor

Veri ihlalleri, şirketler için giderek büyüyen bir tehdit olurken, müşteriler için de kâbus hâline gelmiş durumda. Son rakamlara göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde 2024 yılında kamuya açık olarak bildirilen 3,158 olay yaşandı ve mağdurlara 1,3 milyardan fazla veri ihlali bildirim mektubu gönderilmesi gerekti. Bu rakamlar gösteriyor ki kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerin yanlış ellere geçmesi birçok yolla mümkün olabiliyor.

Siber Suçluların Kullandığı Yöntemler

Siber suçlular, veri çalmanın yanı sıra bireylere yönelik hedefli saldırılar için çeşitli yöntemler kullanıyorlar:

Phising, Smishing, Vishing: Klasik sosyal mühendislik saldırıları, e-posta oltalamasından mesajlara (smishing) hatta telefon aramalarına (vishing) kadar çeşitli kanallardan gelebilir.

Dijital Karalama: Tehdit aktörleri, popüler e-ticaret sitelerine kötü niyetli kodlar ekleyebilir ve kart bilgilerinizi ele geçirebilir.

Halka Açık Wi-Fi: Güvensiz halka açık Wi-Fi ağları, kişisel bilgilerinizin ele geçirilmesine olanak tanır ve bilgisayar korsanları için kolay hedef oluşturur.

Kimlik Dolandırıcılığı Nasıl Önlenir?

Kimlik dolandırıcılığını önlemenin en etkili yolu kötü niyetli kişilerin kişisel ve mali bilgilerinize ulaşmasını engellemektir. Bunun için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

Güçlü, Benzersiz Parolalar Kullanın: Her hesap için farklı bir parola seçin ve bunları güvenli bir parola yöneticisinde saklayın. Ayrıca iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirerek ek bir güvenlik katmanı sağlayabilirsiniz.

Güvenlik Yazılımı Yükleyin: Tüm cihazlarınız ve bilgisayarlarınız için güvenilir bir güvenlik yazılımı kullanın. Bu programlar kötü amaçlı yazılımları tespit eder ve engeller.

Şüpheci Olun: Kimlik avı saldırılarının işaretlerine dikkat edin ve her zaman dikkatli olun.

Yasal Sitelerdeki Uygulamaları Kullanın: Mobil uygulamaları indirirken güvenilir kaynaklardan indirme yapmaya özen gösterin.

Herkese Açık Wi-Fi’ya Dikkat Edin: Herkese açık Wi-Fi ağlarından kaçının veya VPN kullanarak daha güvenli bir bağlantı sağlayın.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Sürücüsüz taksi hizmeti sunmak için tasarlanan Cybercab sergilendi

Tesla tarafından geliştirilen ve kullanıcılara sürücüsüz taksi hizmeti sunacak Cybercab, Paris’te düzenlenen VivaTech 2025 etkinliğinde görücüye çıktı.

Üniversite öğrencileri​​​​​​​ Rubik küpü saliseler içinde çözen robot geliştirdiler

Bu başarı, önceki rekoru yaklaşık üçte bir oranında geride bıraktı. Purdue Üniversitesi’nden bir grup öğrenci, özel olarak tasarladıkları bir robotla Rubik Küpü’nü sadece 0.103 saniyede çözerek yeni bir Guinness Dünya Rekoru kırdı. Bu süre, bir …

Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin: “Daha iyi sonuçlar için yapay zekayı tehdit edelim”

ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarına bir işlem yaptırırken nasıl davranıyorsunuz? Daha önce ortaya çıkan bir araştırma kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun bu konuda kibar davrandığını ortaya koymuştu. Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin’in yeni önerisi ise yapay zeka modellerine kibarca hitap eden kullanıcıları şaşırtabilir. Çünkü Google’ın kurucu ortağı, yapay zeka modellerini tehdit etmenin daha iyi sonuçlar verdiğini iddia ediyor.

Apple’ın 5G modemi tartışma yarattı

Apple’ın kendi geliştirdiği ilk 5G modemi olan C1’in rakiplerinin gerisinde kaldığı iddia edildi.

PEAKUP, 27 Mayıs’ta düzenleyeceği etkinlikte yapay zekayı ele alacak

Yapay zeka teknolojisinin iş dünyasına kazandırdığı verimlilik ve yatırım getirisi, gerçek örneklerden yapılan ölçümlerle raporlara da yansıdı. Microsoft ve IDC tarafından yayımlanan raporda, üretken yapay zekaya yapılan her 1 dolarlık yatırımın 4 …

Meta 16 yaş altı kullanıcıları “Genç Hesapları” ile dijital risklerden koruyor

Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil, internette gençleri olumsuzluklara karşı korumak adına “Genç Hesapları” uygulamasını devreye aldıklarını belirterek, “16 yaş altındaki gençler, bu ayarları değiştirmek isterse mutlaka bir ebeveynin onayı gerekiyor.” dedi.