Vanguard-1: Uzayın en eski misafiri Dünya’ya dönmeye hazırlanıyor

Uzaya Gönderilen En Eski Uydu Vanguard-1, Dünya’ya Geri Mi Dönüyor?

Mart 1958’de uzaya fırlatılan, yaklaşık bir greyfurt büyüklüğündeki küresel uydu Vanguard-1, uzay çağının ilk günlerinde fırlatma yeteneklerinin ilk testlerinden biriydi. Aynı dönemde uzaya gönderilen diğer uydular Dünya atmosferine geri düşüp yok olmuşken, Vanguard-1 hala yörüngede sessiz bir şekilde dönmeye devam ediyor. Bu da onu, yörüngedeki çalışan en eski uydu yapıyor.

Şimdi, bir araştırmacı ve mühendis ekibi, bu tarihi uydunun geçmişini daha yakından incelemek amacıyla onu Dünya’ya geri getirmek için bir yol arıyor.

Uzay çağının ilk günlerinden kalan miras

Vanguard-1, ABD tarafından uzaya gönderilen ikinci uydu olma özelliği taşıyor. 1955 yılında Deniz Araştırma Laboratuvarı tarafından tasarlanan uydu, üç aşamalı bir fırlatma aracının kabiliyetlerini test etmek ve zorlu uzay ortamının uydu üzerindeki etkilerini anlamak amacıyla geliştirildi. Günümüzde ise Dünya yörüngesinde dönen en eski yapay nesne olarak varlığını sürdürüyor. Virginia merkezli danışmanlık firması Booz Allen Hamilton’dan bir ekip, Vanguard-1’i geri getirme ve yıllar içinde maruz kaldığı koşulları inceleme amacıyla bir teklif hazırladı. Bu öneri, Havacılık Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan detaylı bir çalışmada ele alındı.

1964 yılı itibariyle tamamen pasif bir cisme dönüşen Vanguard-1, konumunu ve yörüngesini korumaya devam ediyor. Sovyet Sputnik’leri ve ABD’nin Explorer-1 gibi uyduları atmosferik sürüklenme sebebiyle Dünya’ya geri dönerken, Vanguard-1’in yüksek eliptik yörüngesi bu uydunun uzun süre varlık göstermesine olanak tanıdı. Eğer başarıyla Dünya’ya geri getirilirse, uzaydan dönen en eski uydu olarak tarihe geçecek.

Vanguard-1’in geri getirilme süreci

NASA, geçmişte astronotlarını İnsanlı Manevra Birimi (jetpack) ile uzayda bir uyduyu yakalamak için yönlendirmişti. Örneğin, Westar 6 ve Palapa B2 iletişim uyduları yanlış yörüngelere girmişti; bu işlevsel uydular, astronotların müdahalesiyle Uzay Mekiği yük bölmesine alınarak Dünya’ya geri getirildi.

Vanguard-1 için de benzer bir kurtarma yöntemi öneriliyor. Ancak bu tarihi uydunun yaşından dolayı ekstra özen gerekeceği belirtiliyor. Araştırmacılar, kurtarma girişimi öncesinde uydunun durumunu yakından incelemek için bir uzay aracının uyduyla buluşmasını öneriyor. Ekip ayrıca, SpaceX ile iş birliği veya bir uzay meraklısının finansal desteği gibi alternatifleri değerlendiriyor.

Eğer Vanguard-1 Dünya’ya geri getirilirse, uzmanlar uydunun durumunu detaylı bir şekilde inceleyecek. Yörüngede geçirdiği uzun süre boyunca uzay çöplerine çarpıp çarpmadığı, fiziksel sağlamlığını koruyup korumadığı ve uzayın zorlu koşullarının uyduyu nasıl etkilediği gibi sorulara yanıt aranacak. Ekip, Vanguard-1’i daha sonra Smithsonian’a sergilenmek üzere yerleştirmeyi, bir tür zaman kapsülü olarak uzay uçuşlarının tarihi açısından önemli bir sembole dönüştürmeyi öneriyor.

Related Posts

Sürücüsüz taksi hizmeti sunmak için tasarlanan Cybercab sergilendi

Tesla tarafından geliştirilen ve kullanıcılara sürücüsüz taksi hizmeti sunacak Cybercab, Paris’te düzenlenen VivaTech 2025 etkinliğinde görücüye çıktı.

Üniversite öğrencileri​​​​​​​ Rubik küpü saliseler içinde çözen robot geliştirdiler

Bu başarı, önceki rekoru yaklaşık üçte bir oranında geride bıraktı. Purdue Üniversitesi’nden bir grup öğrenci, özel olarak tasarladıkları bir robotla Rubik Küpü’nü sadece 0.103 saniyede çözerek yeni bir Guinness Dünya Rekoru kırdı. Bu süre, bir …

Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin: “Daha iyi sonuçlar için yapay zekayı tehdit edelim”

ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarına bir işlem yaptırırken nasıl davranıyorsunuz? Daha önce ortaya çıkan bir araştırma kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun bu konuda kibar davrandığını ortaya koymuştu. Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin’in yeni önerisi ise yapay zeka modellerine kibarca hitap eden kullanıcıları şaşırtabilir. Çünkü Google’ın kurucu ortağı, yapay zeka modellerini tehdit etmenin daha iyi sonuçlar verdiğini iddia ediyor.

Apple’ın 5G modemi tartışma yarattı

Apple’ın kendi geliştirdiği ilk 5G modemi olan C1’in rakiplerinin gerisinde kaldığı iddia edildi.

PEAKUP, 27 Mayıs’ta düzenleyeceği etkinlikte yapay zekayı ele alacak

Yapay zeka teknolojisinin iş dünyasına kazandırdığı verimlilik ve yatırım getirisi, gerçek örneklerden yapılan ölçümlerle raporlara da yansıdı. Microsoft ve IDC tarafından yayımlanan raporda, üretken yapay zekaya yapılan her 1 dolarlık yatırımın 4 …

Meta 16 yaş altı kullanıcıları “Genç Hesapları” ile dijital risklerden koruyor

Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil, internette gençleri olumsuzluklara karşı korumak adına “Genç Hesapları” uygulamasını devreye aldıklarını belirterek, “16 yaş altındaki gençler, bu ayarları değiştirmek isterse mutlaka bir ebeveynin onayı gerekiyor.” dedi.