Uzmanlardan sıcak havalarda ‘ağır yemekler yemeyin’ uyarısı

Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Uyarılar Artıyor

Ülke genelindeki aşırı sıcaklar, özellikle Trabzon’da mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Serinlemek isteyenler deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanları tercih ediyor. Uzmanlara göre öğle saatlerinde doğrudan güneşe maruz kalmak ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklara maruz kalmak, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara yol açabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarındaki artışın devam edeceğini belirterek, aşırı sıcaklıkların risk gruplarını ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabileceğini vurguladı. Özellikle bebekler, yaşlılar, kilolu kişiler, gebeler ve kronik hastalığı olanlar dikkatli olmalı. Ayrıca açık havada çalışanlar, aşırı efor sarf edenler ve sporcular da sağlık sorunu yaşayabilir.

‘AĞIR YEMEK TÜKETİLMEMELİ’

Prof. Dr. Özlü, güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde riskli bireylerin doğrudan güneş altında kalmamaları gerektiğini vurgulayarak, bol su içmelerini, ağır yağlı yemek ve kızartmalar tüketmemelerini, rahat ve bol kıyafetler giymelerini önerdi. Ayrıca sıcak çarpması şüphesi olan bir hasta için 112 aranarak müdahale yapılması gerektiğini söyledi.

‘ODA ISISI BİRDEN DÜŞÜRÜLMEMELİ’

Risk gurubunda olanların alkol alımından ve bazı ilaçlardan kaçınmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, odanın veya arabanın aniden çok soğutulmaması, kademeli ve yavaş bir şekilde ortamın soğutulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca odanın veya arabanın klima rüzgarını doğrudan üzerlerine yöneltmemelerini tavsiye etti.

‘SICAKLIKLAR GEÇ AMA ETKİLİ GELDİ’

Sıcaklıkların etkisinin yavaş yavaş hissedildiğini ifade eden Mustafa Bektaş, sıcak havalarda yürüyüş ve koşu yaparken dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Benzer şekilde Serap Tanış da aşırı sıcaklardan kaçınmak için mesire alanlarını tercih ettiklerini söyledi.

Related Posts

Dar gelirli ailelere ücretsiz tüp bebek desteği başladı

Gaziantep’te doğal yollarla çocuk sahibi olamayan dar gelirli 200 aile için tüp bebek projesi hayata geçirildi.

Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

YKS gibi yüksek dikkat gerektiren sınavlar öncesinde doğru beslenmenin önemi büyük. Uzmanlara göre, sınav sabahı kahvaltı yapmamak dikkat süresini ve bilişsel performansı düşürebiliyor. İşte sınav döneminde beslenmeye dair kritik ipuçları…

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Türkiye’de 1 milyon kişi ölçüldü: Fazla kilo ve obezite oranları açıklandı

Sağlık Bakanlığı, ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası kapsamında 10-23 Mayıs tarihlerinde Türkiye genelinde 1 milyon 143 bin 189 kişinin boy-kilo ölçümünün gerçekleştirildiğini ve 673 bin 25 kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) derecelendirmesinde ‘normal’ aralığında olmadığını duyurdu.