Türkiye’yi kardeş ülkelerle bağlayan proje: Pasifik Eurasia ile China Railway Orta Koridor’da güçlerini birleştirdi

“`html

Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, 23 Mayıs’ta Çin’in Pekin kentinde, Pasifik Eurasia Lojistik yöneticileri ile birlikte China State Railway Group Başkanı Song Xiude ve ekibiyle önemli bir toplantı gerçekleştirdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun Çin ziyaretleri kapsamında gerçekleştirilen bu diplomatik görüşmede, Kuşak Yol Girişimi’nin bir parçası olan Orta Koridor’da demir yolu taşımacılığının potansiyelin erişebilmesi için işbirliği üzerine anlaşıldı.

Pasifik Holding’in başkanı Erdoğan, Pasifik Eurasia’nın uluslararası ve bölgesel projeleri, Avrasya ülkeleri ve Çin’deki iş birlikleri hakkında Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Pasifik Holding’in 4 ana sektörde 55 şirketle faaliyet gösterdiğini ve toplamda 2 bin 500 çalışanı bulunduğunu belirtirken, lojistik ve uluslararası ticaretin yanı sıra inşaat, gayrimenkul ve enerji alanlarına da adım attıklarını hatırlattı.

Pasifik Eurasia ile Çin’in Chongqing eyaleti demiryolu şirketi arasında taşımacılık anlaşması imzalandı.

“Türkiye’nin uluslararası demir yolu lojistik alanında lider konumda olduğunu vurgulamak istiyorum.”

Erdoğan, 2019 yılında kurulan Pasifik Eurasia’nın kısa sürede büyük ilerleme kaydettiğini belirterek,

“Türkiye’nin uluslararası demir yolu taşımacılığını oluşturan ve geliştiren öncü şirkete sahibiz. Bugün itibarıyla Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı üzerindeki taşımaların %95’ini Pasifik Eurasia gerçekleştiriyor.”

dedi.

Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan, 2017’de faaliyete geçen Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı’nın ilk dönemlerde etkin kullanılamadığını, ancak bu hattın yeniden canlandırılmasında önemli bir rol üstlendiklerini, Türkiye’nin jeo-stratejik ve jeo-ekonomik avantajlarını öne çıkaracak bir yaklaşım benimsediklerini dile getirdi.

“Orta Koridor, her zaman önceliklerimiz arasında yer almıştır.”

Erdoğan, şirket olarak Çin’deki girişimlerini Orta Koridor vizyonu çerçevesinde düzenlediklerini,

“Orta Koridor’un sonunda büyük bir ticaret hacmine dönüşeceğini her zaman öngördük. Bu alan, her zaman öncelikli gündemimiz olmuştur.”

dedi.

Türkiye’nin Doğu-Batı ve Kuzey-Güney arasında stratejik bir yere sahip olduğunu belirten Erdoğan, bu avantajın lojistik merkezi olma potansiyelinin arttığını vurguladı ve devletin altyapı desteği ile özel sektör girişimciliğini bir araya getirmenin önemini vurguladı.

Şirketin kuruluş tarihi olan 2019’dan itibaren uluslararası demir yolu taşımacılığına odaklandığını ifade eden Erdoğan, COVID-19 pandemisinin araya girmesi sonucunda birçok projelerinin aksadığını belirtti.

“Orta Koridor’un büyük bir ticari potansiyele dönüşeceğini öngörüyoruz.”

Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’nin uluslararası strateji açısından önemli bir yere sahip olduğunu belirten Erdoğan, Çin’in büyük bir üretici ülke olarak karşılaşabileceği en büyük riskin, ürettiği ürünleri uluslararası pazarlara ulaştıramaması olduğunu dile getirdi. Bu yüzden, uzun mesafeli deniz taşımacılığına göre daha pahalı olmasına rağmen, kara taşımacılığına büyük yatırımlar yapılmakta ve önemli sübvansiyonlar sağlanmaktadır.

Erdoğan, Kuşak Yol Girişimi kapsamında, Çin’den başlayarak Rusya üzerinden Avrupa’ya ulaşan “Kuzey Koridoru” güzergahında 2013’ten bu yana önemli gelişmeler kaydedildiğini ifade etti.

Bugün itibarıyla Kuzey Koridoru’nda yılda 20 bin yük treni seferi gerçekleştirildiğini ve yaklaşık 2 milyon TEU konteyner taşındığını kaydeden Erdoğan, Orta Koridor’un yıllık sefer sayısının yalnızca 300 gerektiğini belirterek burada henüz keşfedilmeyi bekleyen büyük bir potansiyel olduğunun altını çizdi.

Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan (sağda), China State Railway Group Başkanı Song Xiude (solda).

“Orta Koridor, Türkiye’nin projesi olarak şekillenmelidir.”

Orta Koridor’un etkin olması ve büyük bir taşıma akışı yaratabilmesi için Türkiye güzergahının kullanılmasının şart olduğunu belirten Erdoğan,

“Bizce, Orta Koridor; bir ucu Türkiye, diğer ucu Çin olan bir hat olmalı. Kuşak ve Yol Girişimi, Çin’in projesidir, ancak bu girişimin kritik bir bileşeni olan Orta Koridor, Türkiye’nin projesi olmalıdır.”

değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, şirket olarak, Orta Koridor’un Türkiye üzerinden inşa edilmesi gerektiğini önce Türk devlet yetkililerine aktardıklarını ve gerekli destekleri aldıklarını ifade etti. Ardından, beklentilerini karşılamak için Orta Asya ülkeleri ve Çin’deki demir yolu otoriteleri ile güvenilir ilişkiler kurduklarını belirtti.

Orta Koridor’un, Türkiye olmadan gelişemeyeceğini anlatmak amacıyla uzun süredir Çinli muhataplarıyla temas halinde olduklarını ve bu çabaların somut bir sonuç doğurduğunu söyledi. Çin’in demir yolu şirketi China Railway’in Başkanı ve ekibinin geçtiğimiz hafta Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirten Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’nun Çin ziyaretinde, Pekin’de yapılan toplantıda hem şirket yetkilileri hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt’un bulunduğunu ifade etti.

Erdoğan, China State Railway Group ile yürütülen görüşmelerde, Orta Koridor’da taşınan yük miktarının oldukça sınırlı olduğunu belirtti ve Türkiye’nin demir yolu altyapısı ile ulaşım potansiyelinin bu alanda büyük bir koridor oluşturabileceğinin altını çizdi.

Çinli muhatapların kendileriyle işbirliği geliştirme konusunda hemfikir olduklarını kaydeden Erdoğan, Çin tarafının Orta Koridor’un bir alternatif değil, bir ihtiyaç olduğunu vurguladığına dikkat çekti.

Orta Koridor’un ekonomik faydalarının yanı sıra bir barış köprüsü işlevi göreceğini ifade eden Erdoğan.

“Yol, medeniyyet ve ilişkilerin teminatıdır.”

Erdoğan, China Railway ile yapılan mutabakatın, Orta Koridor’un gelişimi açısından tarihi bir önem taşıdığını vurguladı. Kuzey Koridoru’nda yaşanan gelişmelerin benzer kapasite sorunlarının üstesinden gelinerek sağlandığını hatırlatan Erdoğan, Orta Koridor’un da zamanla benzeri bir büyüme göstereceğine inandığını dile getirdi.

Erdoğan, China Railway’in Orta Koridor’a ve özellikle Türkiye güzergahına rekabet edebilir teşvikler sunma planlarının, hattın büyümesine büyük ivme kazandıracağını ifade etti.

Orta Koridor ve Türkiye güzergahını geliştirecek orta ve uzun vadeli projelerin halen masada olduğuna işaret eden Erdoğan, Bakü ve Nahçıvan üzerinden Türkiye’ye alternatif bir güzergah hazırlayacak Zengezur Koridoru, Türkiye ile Basra Körfezi arasındaki Kalkınma Yolu ve Türkiye ile Avrupa arasında yeni bir demir yolu bağlantısını sağlayacak Kuzey Marmara Demir Yolu gibi projelerin demir yolu taşımacılığı için büyük kapasiteler yaratacağını belirtti.

Erdoğan, Türkiye geçişli Orta Koridor’un yalnızca Avrupa ile değil, Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya kadar yükselen pazarlara da erişim sağlayacağın, Türkiye’nin dünya genelinde büyük ekonomilerden biri olan Çin ile güzergah boyunca kardeş ülkelerle de bağlantı kuracağını vurguladı.

Erdoğan, Orta Koridor’un ekonomik boyutunun ötesinde bir “barış koridoru” işlevi göreceğini belirterek, “Yol, medeniyettir; yol varsa ilişki vardır.” şeklinde konuştu.

“`

Related Posts

Küresel piyasalarda gözler FED tutanaklarında – 28 Mayıs 2025

Küresel piyasalarda ABD ile önemli ticaret ortakları arasındaki ticaret savaşının bir miktar soğuması ve gelecek döneme ilişkin iyimserliklerle risk iştahı artarken, ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bugün yayımlayacağı toplantı tutanakları yatırımcıların odağına yerleşti.

Emekli ve asgari ücretlinin ‘aç kalması gereken gün sayısı’ belli oldu

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR, Mayıs 2025’e ilişkin açlık-yoksulluk araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 26 bin 452 liraya …

CHP’li Gürer: Çiftçi bir yıl boyunca emek harcıyor ama emeği karşılık bulmuyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekim ayında tarlayı ektiniz, bir yıl emek verdiniz. Geçen yıl TMO 9 lira 25 kuruş fiyat verdi ama tüccar 7-8 lira arasında aldı. Bir kilo buğdaydan 800 gram un elde ediliyor. Simit büyükşehirlerde 15-25 lira arasında satılıyor. Ama çiftçiye 1 kilo buğday için 20 lira verin dediğimizde ‘çok’ deniyor. Çiftçi bir yıl boyunca emek harcıyor ama emeği karşılık bulmuyor” dedi.

TÜİK’in 2024 verilerine göre her 10 çocuktan 1’i yeni bir giysiye ulaşamıyor: Çocuklara buruk bayram

Asgari ücretin 22 bin 104 lira olduğu Türkiye’de iki çocuğa bayramlık almak 4 bin lirayı aşıyor. Aileler için bu rakam, aylık mutfak giderinden feda etmek demek.

Çin’den gelen talep ve faiz indirimleri emtiaları destekliyor

Emtia piyasalarında ABD’de ekonomisine yönelik endişeler, tarife belirsizlikleri ile Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler risk iştahını törpülerken, Çin’den gelen talep ve faiz indirimi hamlesi ise piyasaları destekliyor.

Vatandaşın enflasyon beklentisi Merkez Bankası’nı 3’e katladı: Arada büyük uçurum var

Koç Üniversitesi’nin Veri Enstitüsü işbirliğiyle yürüttüğü Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi’nin Mayıs 2025 sonuçları yayımlandı. Buna göre, Mayıs 2026’ya kadar olan 12 aylık döneme ilişkin ortalama enflasyon beklentisi yüzde 67 oldu. Bu oran …