Türk müteahhitler, yurt dışında 28,6 milyar dolarlık yeni proje üstlendi

Türk Müteahhitler Yurt Dışında 28,6 Milyar Dolarlık Yeni Proje Üstlendi

Ankara (İGFA) – Türkiye’nin en rekabetçi hizmet alanlarından olan yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında Türk müteahhitler, küresel ekonomik ve jeopolitik zorluklara rağmen 2024 yılında 28,6 milyar dolarlık proje üstlendi.

Sektörün 2024 yılı yurt dışı performansı ve 2025 yılı vizyonu ile hedefleri, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) ev sahipliğinde ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla, TMB Başkanı M. Erdal Eren ile Türk Müşavir, Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkanı İrfan Aker’in yer aldığı “Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı”nda ele alındı.

Önemli Pazarlardaki Sorunlara Rağmen Büyük Başarı

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Bolat, uluslararası müteahhitlik sektörünün, ülkemizin ekonomik gücünü ve uluslararası itibarını pekiştiren temel taşlardan biri olduğunu vurguladı. Türk yurt dışı inşaat sektörünün aynı zamanda ülkemizin temsilinde de kritik bir görevi ifa ettiğini kaydeden Bakan Bolat, “Türk inşaat şirketleri, uzun yıllardır yurt dışında gerçekleştirdiği projelerle dünyanın da en prestijli firmaları arasında yer almayı başarmışlardır” dedi.

Yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2024 yılını, 28,6 milyar dolar gibi ciddi bir toplam proje değeri büyüklüğü ile kapattığını dile getiren Bakan Bolat, “Ekonomik konjonktür ve Rusya-Ukrayna çatışması gibi en önemli pazarlarımızı doğrudan etkileyen sorunlara rağmen bu proje büyüklüğünün yakalanmasını büyük bir başarı olarak görüyoruz. 2024’teki ilk 10 pazarımıza baktığımızda, Suudi Arabistan’ın birinci sıraya yerleştiğini, uzun yıllardır birinci olan Rusya’nın geriye düştüğünü, Orta Doğu’dan ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, Irak; Afrika’dan Uganda, Gabon ve Cezayir, Avrupa’dan Polonya ve Romanya; Türk Cumhuriyetlerinden ise Kazakistan’ın sıralamada yer aldığını görüyoruz. Bölgesel olarak değerlendirme yaptığımızda, 2024 yılında proje bedelinin yüzde 44,7’sini Orta Doğu, yüzde 29,8’ini Afrika, yüzde 13,2’sini ise BDT bölgesindeki projeler oluşturmaktadır. Peşinden Avrupa, Amerika ve Asya gelmektedir. 2023 yılında ise BDT bölgesi birinci, Avrupa ise ikinci sıradaydı.” dedi.

Toplam Proje Büyüklüğü 534 Milyar Dolara Ulaştı

Bugün itibarıyla, dünyanın 137 ülkesinde 533,8 milyar doların üzerinde 12 bin 461 müteahhitlik projesinde Türk şirketlerinin tercih edildiğini kaydeden Bakan Bolat, “Uzun yıllardır ülkemiz yıllık uluslararası müteahhitlik gelirlerinden en çok pay alan ilk on ülke arasında yer almaktadır. Dünya inşaat sektörünün etkin yayınlarından biri olan ENR (Engineering News-Record) Dergisi’nin 2024 yılındaki listesinde ülkemiz, müteahhitlik şirketi sayısına göre 43 firma ile Çin’den sonra ikinci sırada gelmektedir. Uluslararası gelirlere göre ise 8. sırada bulunmaktadır. Sektörün uluslararası arenada eriştiği seviye bizleri gururlandırıyor.” dedi.

Bakan Bolat, teknik müşavirlik sektörü ile ilgili de açıklamalarda bulunarak, zorlu yıllar için sektör hedeflerinin yıllık 200 milyon dolarlık bir proje büyüklüğünü yakalamak olduğunu belirtirken, “Hedefimizden az da olsa aşağı yönlü bir sapma mevcut. 2025 yılında bunu telafi edeceğimize inanıyorum” dedi.

‘Yavaşlatılan Projelerde Tasfiye Hakkı Getirilmeli’

Bu arada Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren ise 2024 yılında inşaat sektörü olarak yurt içinde ilgili Bakanlıklar ile birlikte deprem bölgesindeki yaraların sarılması ve bölgenin yeniden imarı için çalıştıklarını ifade etti.

“Kamuda Tasarruf ve Tedbir Paketi” çerçevesinde yurt içinde sınırlandırılan faaliyetlerin yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ile telafi ettiklerini dile getiren Başkan Eren, “Ancak yavaşlatılan veya tümden durdurulan kamu projelerinin müteahhitlerine tasfiye hakkı verilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.” diye konuştu.

Teknik müşavirlik hizmetleri için öncelikle iç pazarda talep geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Türk Müşavir, Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı İrfan Aker de, kamu yatırımlarının planlama ve gerçekleşmesinde, her türlü yatırım projesinin geliştirilmesinde ve yapıların üretilmesinin her aşamada Türk teknik müşavirlik firmalarından yararlanılması gerektiğini kaydetti.

Related Posts

Fenerbahçe güldürdü, Kurultay davası coşturdu!

Borsa İstanbul’da geçtiğimiz hafta yatırımcılar için nasıl geçti? Borsada kazandıran ve kaybettiren hisseler merak ediliyor. İşte Borsa İstanbul’un geçen haftası… CHP’nin Kurultay davasının görültüğü gün yükselişe geçen BIST 100 endeksi, 19 Mart …

ABD’den Türkiye’ye nükleer yatırım sinyali! Finansman hazır, gözler projelerde

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Justin Friedman, Türkiye’de geliştirilecek nükleer enerji projelerine, özellikle küçük modüler reaktörlere Amerikan finans kuruluşlarının yatırım yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Temmuz ayı yaşlı ve engelli aylıkları hesaplara yatırılmaya başlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik 6,21 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını duyurdu.

Yollar yaz aylarında işte bu yüzden daha tehlikelidir!

Yaz ayları, hem araba sürücüleri hem de kamyon profesyonelleri için yollardaki en riskli aylar arasındadır . Trafik kazası riski yılın geri kalanına göre beşte bir daha yüksektir. Sıcak hava ve uzun tatil yolculuklarının birleşimi, Temmuz ve Ağustos …

Borsa haftayı nasıl tamamladı? İşte en çok kazandıran ve kaybettiren sektörler (4 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 47,36 puan artarken, toplam işlem hacmi 85 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1, holding endeksi yüzde 0,52 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,89 ile spor, en çok …

Mobilya devi satıldı: Bir devir kapandı

Zeren Group Holding, Türkiye’nin köklü mobilya markalarından Alfemo’yu bünyesine katarak, mobilya sektörüne güçlü bir adım attı. 1997 yılından bu yana çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren holding, bu satın almayla birlikte büyüme stratejisinde yeni …