Tekstilcinin batık borcu % 70 arttı

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Borçlar ve Batık Krediler Artıyor

Son iki yılda ihracat ve istihdamda büyük kayıplar yaşayan tekstil ve hazır giyim sektöründe, borçlar hızla artıyor ve krediler batıyor. Yüksek finansman maliyetleriyle birlikte, bu sektörlerin toplam kredi borçları bir yılda %43.4 artarken, batık kredi tutarı ise %69 oranında yükseldi.

2 Ayda 1.6 Milyar TL Batık Kredi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, Nisan 2024’te tekstil ve tekstil ürünleri sanayi için açıklanan toplam kredi tutarı 419.1 milyar TL iken, Nisan 2025’te bu tutar %43 artarak 601.2 milyar TL’ye yükseldi. Sektörün takibe düşen ve batan toplam borç tutarıysa %69.6 artış göstererek 7.9 milyar TL’den 13.4 milyar TL’ye çıktı. İmalat sanayisi içinde en yüksek takibe düşen kredi borcu ise 54.4 milyar TL ile tekstil sektöründe yer almaktadır.

Yılbaşından bu yana özellikle batık kredi tutarında önemli bir artış görülüyor. Ocak 2025’te 11.8 milyar TL olan batık kredi tutarı, Nisan 2025’te 1.6 milyar TL’lik artışla 13.4 milyar TL’ye yükseldi. İstanbul Sanayi Odası’nın İSO 500 araştırmasına göre, Türkiye’nin büyük 500 sanayi kuruluşu içinde bulunan tekstil şirketlerinin toplam mali borçları 2024 yılında %41 artarak 171 milyar TL’ye ulaştı. Benzer şekilde, giyim eşyaları imalatına yönelik mali borçlar da %43 artışla 11.2 milyar TL’ye yükseldi.

İhracat Ekside, İstihdam Kayıpta

2024 Ağustos’undan bu yana istihdamda düşüş yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörü, son verilere göre mart ayında 1 milyon sınırının altına indi. Temmuz 2024’te 1 milyon 9 bin olan toplam istihdam, Mart 2025 itibarıyla 924 bine geriledi. Bu miktarın 374 bini tekstil sektöründe çalışırken, 550 bini ise konfeksiyon sektöründe istihdam edildi. Ocak-mayıs döneminde ihracatta %3.4’lük bir düşüş yaşayan tekstil ve hazır giyim sektörleri, 10.9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılında ise hazır giyim sektörünün ihracatı 17.9 milyar dolar seviyesinde kalmış, tekstil sektöründe ise 9.4 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleşmiştir.

Related Posts

3 milyon TL’ye 32 günde rekor faiz: Bir bankada oran 53’e çıktı

Merkez Bankası’nın 19 Haziran’da açıklayacağı faiz kararı öncesinde mevduat faiz oranlarında dikkat çekici bir hareketlilik yaşanıyor. Peki, şu anda en yüksek faiz oranı hangi bankada? 3 milyon TL’nin 32 günlük faiz getirisi ne kadar? İşte 14 Haziran itibarıyla güncel mevduat faiz oranları ve 3 milyon TL’lik birikimin aylık kazancı.

Euro 46 liraya merdiven dayadı

Ortadoğu’daki gerilim ve dolardaki değer kaybı sonrası yatırımcı euroya yöneldi; gün içinde rekor seviyeler görüldü.

Mehmet Şimşek: Ekonomi programı mart ve nisandaki iki şoku atlattı, rüştünü ispat etti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomiye dair mesajlar verdi ve çok büyük yol kat edildiğini vurguladı.

THY mayısta taşıdığı yolcu sayısını açıkladı

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, şirketin 2025 yılı mayıs ayına ilişkin trafik ve yolcu verileri paylaşıldı. Arz edilen koltuk kilometre (AKK) bazında kapasitesini Mayıs 2024’e göre yüzde 6 artıran THY, toplam 7,6 milyon yolcu taşıdı …

Gümrükte 3 aşamalı kontrol yaygınlaşacak

Mersin’de başlatılan “Liman Kapı Otomasyon Sistemi” sayesinde gümrüğe gelen kara araçları baştan sona takip ediliyor. Riskli araçlara erken takip, arşiv fotoğrafla geriye dönük denetim yapılıyor. Uygulama diğer limanlara da yayılacak.

Ruslar memorandum değil muhtıra vermiş

Kimsenin elinde sihirli değnek yok. Yeni dünya düzeninin ilk büyük konvansiyonel savaşı bu. Bir milyondan fazla kişi öldü. Ateşkesi sağlamak, barış şartlarını oluşturmak ve bunu imza altına almak için çetin ve sabırlı bir mücadele gerekiyor. Tarafların talepleri arasında uçurum var. Bu makas konuşmadan kapanmaz. Türk diplomasisinin İstanbul’da yapmaya çalıştığı şey tam da bu: Tarafları konuşturarak barışı mümkün kılmak. Bunun için geçilmesi gereken merhaleler var. İstanbul’da 16 Mayıs ve 2 Haziran’da