Mart ayında başlıyor: IBAN’a para transferinde artık bu şart aranacak

Son yıllarda internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları kullanıcı sayısında yaşanan artış, dolandırıcıların da bu alana yönelmesine neden oldu. 

Türkiye’de görülen yüksek enflasyonla birlikte bankalar, müşterilerin kredi kartı ve kredi limitlerini hızla artırırken, artan limitler dolandırıcılar için ‘milyonluk vurgun’ fırsatı doğurdu. 

Çok sayıda kamu ve özel banka müşterisi, rızaları olmamasına rağmen kendi üzerlerine kredi çekildiğini ve söz konusu miktarların başka banka hesaplarına transfer edildiğini öne sürerken, şikayetlerin artması üzerine harekete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka hesapları arasında para transferini sağlayan EFT ve havale gibi uygulamalarda köklü değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. 

MART AYINDA ‘ÇİFTE DOĞRULAMA’ SİSTEMİ BAŞLAYACAK 

Geçtiğimiz günlerde taslak çalışması hakkında detaylar paylaşılan çalışmada son aşamaya gelindiği belirtilirken, mart ayı itibarıyla Türkiye’de faaliyet yürüten tüm bankalar için zorunlu tutulması beklenen değişiklikle birlikte para transferinde de yeni bir döneme girilmiş olacak. 

Söz konusu düzenlemeyle birlikte kullanıcılar, internet bankacılığı ya da bankaların mobil uygulamaları üzerinden aynı bankadaki hesaplara yapacağı havale veya başka bankalardaki hesaplara yapacağı EFT işlemleri için ek bir onay sunmak zorunda kalacak. 

Halihazırda yürürlükte olan düzenlemede birçok banka, müşterilerin telefonlarının tanımlı olması halinde gün içerisinde EFT ve havale işlemleri yapılırken yalnızca para transferinin aktarılacağı hesabın bilgisini talep etmekte. Değişiklik sonrasında kullanıcılar, tanımlı telefon üzerinden para transferi gerçekleştirme talimatı verse bile, bu işlemin tamamlanabilmesi için müşterinin bankacılık sistemine kayıtlı telefonuna gelen SMS şifresini girmek zorunda kalacak. 

Related Posts

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Kavurucu sıcakların altında hasat başladı: Bu lezzet 90 liraya satın alınabiliyor

Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda yetiştirilirken …

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.