Küresel piyasalarda gözler FED tutanaklarında – 28 Mayıs 2025

“`html

Küresel Ekonomide Riskler ve Piyasalardaki Kırılganlıklar

ABD’nin korumacı ticaret politikaları, uluslararası ekonomiye yönelik riskleri artırırken, belirsizlik yaratan haber akışları ve Başkan Donald Trump’ın değişken tutumları piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor.

Trump’ın Görüşmeleri ve Piyasalardaki İyimserlik

Geçtiğimiz hafta sonu ABD Başkanı Trump, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmenin ardından, AB’ye uygulanması düşünülen tarifelerin ertelenmesi piyasalarda olumlu bir hava yarattı. Ancak, gelecekte yaşanabilecek potansiyel çatışmalar bu iyimserliği sürdürülebilir kılmama riski taşıyor.

Trump’ın Sosyal Medya Açıklamaları

Öte yandan Trump, Truth Social hesabı üzerinden AB’nin toplantı tarihlerini hızlıca belirleme çabasında olduğunu duyurdu. Ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik “Eğer ben olmasaydım, Rusya’nın başına çok kötü şeyler gelmiş olacaktı” ifadeleriyle dikkat çekti.

FED Yetkilisinden Uyarılar

Trump’ın, özellikle Çin ile olan ticaret ilişkilerine yönelik başlattığı tarife uygulamalarının küresel büyümeye zarar verebileceği ve enflasyonla mücadelede kazanılan ivmenin tehlikeye girebileceği yönündeki endişeler devam ediyor. Federal Rezerv (Fed) yetkilileri, bu durum karşısında dikkatli bir yaklaşım sergileyeceklerini belirtiyor.

New York Fed Başkanı John Williams, merkez bankalarının enflasyon hedeflerinden sapmaları durumunda oldukça güçlü bir müdahale göstermeleri gerektiğini vurguladı. Williams, enflasyonun kalıcı hale gelmemesi adına gereken önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

Analistler mevcut piyasa koşullarının, başta Fed olmak üzere çoğu merkez bankasının politika yapma alanını daralttığını ifade ederek, bugün açıklanması beklenen FOMC toplantı tutanaklarının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Perşembe günü açıklanacak büyüme verileri ve Cuma günkü kişisel tüketim verilerinin de piyasalarda etkili olabileceği değerlendiriliyor.

ABD Ekonomi Verileri

Makroekonomik verilere göz attığımızda, ABD’de dayanıklı mal siparişleri Nisan ayında aylık bazda %6,3 oranında bir düşüş sergiledi. S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi ise Mart ayında yıllık %3,4 artış göstererek, konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığını ortaya koydu.

Conference Board’un açıkladığı Tüketici Güven Endeksi ise Mayıs ayında 12,3 puan artışla 98 seviyesine çıkarak piyasa beklentilerini aştı.

Kurumsal alanda, Trump’ın sosyal medya şirketi Trump Media and Technology Group’un Bitcoin yatırımı için yaklaşık 2,5 milyar dolar toplama açıklamasının ardından şirketin hisselerinde %10’dan fazla bir değer kaybı yaşandı.

ABD’de Piyasalardaki Gelişmeler

Tahvil piyasasında dün alış yönlü bir seyir gözlemlenirken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,45 seviyesine kadar geriledi. Şu anda bu oran %4,47 olarak kaydediliyor. Aynı zamanda altının ons fiyatı %0,2 artışla 3,307 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise yeni güne %0,3’lük bir artışla 99,8 seviyesinden başladı. Brent petrolün varil fiyatı, 31 Mayıs’ta gerçekleştirilecek OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerin toplantısı öncesinde %0,1 artışla 63,8 dolardan işlem görüyor.

Tüm bu gelişmelerle birlikte, New York Borsası’nda S&P 500 endeksi %2,05, Nasdaq %2,47, Dow Jones ise %1,78 değer kazandı. Ancak ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni güne negatif bir başlangıç yaptı.

Avrupa Borsalarında Durum

Avrupa borsaları, Fransa hariç olmak üzere genel olarak pozitif bir seyir izledi. ABD ve AB arasındaki görüşmelere dair iyimserlik, bölgedeki yatırımcıları destekledi.

AB, işbirliği yoluyla savunma sanayisi yatırımlarını teşvik etmek amacıyla 150 milyar avroluk Avrupa Güvenlik Eylem Planı’nı onayladı. Bu plana katılmak isteyen üye ülkelerin, en az iki katılımcı ülkeyi kapsayan ortak alımlar gerçekleştirmeleri gerekecek.

Bölgedeki dikkatler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Haziran ayındaki faiz kararında. ECB Yönetim Konseyi üyesi Joachim Nagel, faiz indirimi kararının alınması için erken olduğunu belirtti ve bunun ana nedeni olarak küresel belirsizlikleri gösterdi.

AB Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Maros Sefcovic, çelik, alüminyum, ilaç, uçak ve yarı iletken sektörleri üzerine ABD ile yapılacak müzakerelere öncülük edeceğini açıkladı.

Dün Almanya’da DAX 40 %0,83, İtalya’da FTSE MIB 30 %0,34, İngiltere’de FTSE 100 %0,69 değer kazanırken, Fransa’da CAC 40 endeksi yatay bir seyir izledi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni güne belirsiz bir görünümle başladı.

Asya Piyasalarında Gelişmeler

Asya borsalarında ABD ile Japonya arasında planlanan ticaret görüşmesine dair olumlu beklentiler ve bugün açıklanacak Nvidia’nın finansal sonuçlarının etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Japonya’nın baş tarife müzakerecisi Ryosei Akazawa’nın, bu hafta ABD’yi ziyaret ederek ticaret meseleleri üzerine görüşmeler yapması bekleniyor. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, uzun vadeli tahvil getirilerindeki dalgalanmaların kısa vadeli tahvilleri etkileyebileceği konusunda uyardı.

Sonuç olarak, kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 %0,2, Güney Kore’de Kospi %1,3 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,1 artış gösterdi. Ancak Hong Kong’da Hang Seng endeksi %0,5 değer kaybetti.

Borsa İstanbul’daki Seyir

Borsa İstanbul, dün satış ağırlıklı bir seyir izledi ve BIST 100 endeksi %1,41 değer kaybederek 9,213,58 puandan günü kapattı. Vadesi dolan BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat ise %0,1 azalışla 10,462,00 puanda işlem gördü.

Dolar/TL ise yatay bir seyir ile 39,0700’dan kapanırken, bugün bankalararası piyasada 39,0730 seviyesinden işlem görmekte.

Analistler, yurt içinde açıklanacak ekonomik güven endeksi ve yurt dışında FOMC toplantı tutanakları ile Almanya’da açıklanacak işsizlik oranının takip edileceğini belirtirken, BIST 100 endeksinin 9,200 ve 9,100 seviyelerinin destek, 9,300 ve 9,400 seviyelerinin direnç noktaları olduğunu aktardı.

Piyasalarda Bugün İzlenecek Veriler

  • 10.00 Türkiye, Mayıs ayı ekonomik güven endeksi
  • 10.55 Almanya, Mayıs ayı işsizlik oranı
  • 14.00 ABD, haftalık mortgage başvuruları
  • 17.00 ABD, Mayıs ayı Richmond Fed imalat sanayi endeksi
  • 21.00 ABD, FOMC toplantı tutanakları

“`

Related Posts

Dış ticaret açığı 21 ayın zirvesinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına yönelik dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre ihracat 2025 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 artarak 20 milyar 801 milyon dolar, ithalat yüzde 12,7 artarak 32 milyar 893 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’yi kardeş ülkelerle bağlayan proje: Pasifik Eurasia ile China Railway Orta Koridor’da güçlerini birleştirdi

Uluslararası demir yolu lojistiği alanında hizmet veren Pasifik Eurasia, Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan stratejik “Orta Koridor” hattında demir yolu taşımacılığını canlandırmak amacıyla Çin’in devlet demiryolu kuruluşu China Railway ile stratejik bir iş birliği anlaşmasına imza attı. Projenin Türkiye’yi yalnızca Çin ile değil güzergah üzerindeki kardeş ülkelerle de bağlantılandıracağını söyleyen Pasifik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, “Orta Koridor, Kuzey Koridoru gibi bir koridor olacaksa bu ancak Türkiye üzerinden olabilir.” dedi.

Emekli ve asgari ücretlinin ‘aç kalması gereken gün sayısı’ belli oldu

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR, Mayıs 2025’e ilişkin açlık-yoksulluk araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 26 bin 452 liraya …

CHP’li Gürer: Çiftçi bir yıl boyunca emek harcıyor ama emeği karşılık bulmuyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ekim ayında tarlayı ektiniz, bir yıl emek verdiniz. Geçen yıl TMO 9 lira 25 kuruş fiyat verdi ama tüccar 7-8 lira arasında aldı. Bir kilo buğdaydan 800 gram un elde ediliyor. Simit büyükşehirlerde 15-25 lira arasında satılıyor. Ama çiftçiye 1 kilo buğday için 20 lira verin dediğimizde ‘çok’ deniyor. Çiftçi bir yıl boyunca emek harcıyor ama emeği karşılık bulmuyor” dedi.

TÜİK’in 2024 verilerine göre her 10 çocuktan 1’i yeni bir giysiye ulaşamıyor: Çocuklara buruk bayram

Asgari ücretin 22 bin 104 lira olduğu Türkiye’de iki çocuğa bayramlık almak 4 bin lirayı aşıyor. Aileler için bu rakam, aylık mutfak giderinden feda etmek demek.

Çin’den gelen talep ve faiz indirimleri emtiaları destekliyor

Emtia piyasalarında ABD’de ekonomisine yönelik endişeler, tarife belirsizlikleri ile Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimler risk iştahını törpülerken, Çin’den gelen talep ve faiz indirimi hamlesi ise piyasaları destekliyor.