Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil: Parkinson Hastalığının Nedenleri ve Etkileri
Hava kirliliği, böcek ilaçları ve çözücülere maruz kalmak, Parkinson hastalığı riskini artırabilir. Bu konuda açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Talip Asil, son yıllarda hastalığın görülme sıklığının arttığına dikkat çekti. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla rastlanan bu hastalık, titreme ve hareket bozukluklarının yanı sıra uyku problemleri ve yaygın vücut ağrıları gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.
Parkinson hastalığının belirtileri arasında titreme, ağrılı kas kasılmaları ve konuşma zorluğu bulunmaktadır. Hastalık genellikle yaşlı bireylerde görülse de genç yaş grubunu da etkileyebilir. Ailede hastalık öyküsü bulunan bireylerde risk daha yüksek olabilir. Prof. Dr. Talip Asil, hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını ancak semptomları azaltmak için terapiler ve ilaçların kullanılabileceğini belirtti.
Asil, son yıllarda Parkinson hastalığının global olarak yaygınlığının arttığını ve 2019 yılında hastalığın neden olduğu sakatlık ayarlı yaşam yılı (DALY) sayısının 5,8 milyon olduğunu vurguladı. Hastalık ayrıca yılda 329 binden fazla ölüme sebep olmaktadır. Ölüm oranında da artış gözlemlenmektedir. Bu sebeplerle, hava kirliliği gibi çevresel faktörlere maruz kalmamak ve düzenli kontrol ile hastalığın erken teşhis edilmesi hayati önem taşımaktadır.
More Stories
Maltepe’de Halı Saha Maçında Kalp Krizi Geçiren Genç Hayatını Kaybetti
Berrak Tüzünataç formda vücudunun sırrını açıkladı
‘Beyin besini’ kolinin neden gözardı edildiği düşünülüyor?