Diş macununa benzeyen esnek batarya geliştirildi

Linköping Üniversitesi’nden Yumuşak, Diş Macunu Benzeri Yenilikçi Batarya Geliştirildi

Linköping Üniversitesi’nde bu yenilikçi bataryayı geliştiren ekip, elektronik cihazları dönüştürebilecek yumuşak, diş macunu benzeri bir bataryanın yaratıldığını duyurdu.

Potansiyel uygulamalar arasında tıbbi cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve yenilikçi robotlar bulunuyor. Linköping Üniversitesi’nden yardımcı doçent Aiman Rahmanudin, malzemenin dokusunun diş macununa benzeyen bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor. Üç boyutlu yazıcılarla istenen şekilde tasarlanabilen bu batarya, yeni teknolojik gelişmelere zemin hazırlıyor.

Independent Türkçe’nin haberine göre, bataryada kağıt üretiminden elde edilen sürdürülebilir bir yan ürün olan ligninden yapılmış elektrotlar kullanılması, çevre dostu bir alternatif sunuyor ve geleneksel lityum bazlı teknolojilere alternatif oluşturuyor.

‘Çevre Dostu Bir Alternatif Oluşturuldu’ – Lignin ve Konjuge Polimerlerle Yenilikçi Yaklaşım

Eski zamanlarda, esnek bataryalar için nadir malzemelere bel bağlanıyordu. Organik Elektronik Laboratuvarı’nda doktora sonrası araştırmacı olan Mohsen Mohammadi, bataryadaki malzemelerin konjuge polimerler ve lignin gibi bol miktarda bulunduğunu ifade ediyor. Lignin gibi yan ürünlerin yenilikçi bataryalarda değerlendirilmesi, daha sürdürülebilir bir yaklaşımı hayata geçiriyor.

Ekip, geliştirdikleri prototipin orijinal boyutunun iki katına kadar esneyebildiğini ve en az 500 kez şarj edilebildiğini gösterdi. Ancak, yardımcı Doçent Rahmanudin’e göre, bataryanın performansının iyileştirilmesi gerekiyor ve yeni kimyasal bileşiklerle voltajın arttırılması hedefleniyor.

Yapılan araştırma, Science Advances dergisinde “Make it flow from solid to liquid: Redox-active electrofluid for intrinsically stretchable batteries” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde yayınlandı.

Related Posts

Sürücüsüz taksi hizmeti sunmak için tasarlanan Cybercab sergilendi

Tesla tarafından geliştirilen ve kullanıcılara sürücüsüz taksi hizmeti sunacak Cybercab, Paris’te düzenlenen VivaTech 2025 etkinliğinde görücüye çıktı.

Üniversite öğrencileri​​​​​​​ Rubik küpü saliseler içinde çözen robot geliştirdiler

Bu başarı, önceki rekoru yaklaşık üçte bir oranında geride bıraktı. Purdue Üniversitesi’nden bir grup öğrenci, özel olarak tasarladıkları bir robotla Rubik Küpü’nü sadece 0.103 saniyede çözerek yeni bir Guinness Dünya Rekoru kırdı. Bu süre, bir …

Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin: “Daha iyi sonuçlar için yapay zekayı tehdit edelim”

ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarına bir işlem yaptırırken nasıl davranıyorsunuz? Daha önce ortaya çıkan bir araştırma kullanıcıların büyük bir çoğunluğunun bu konuda kibar davrandığını ortaya koymuştu. Google’ın kurucu ortağı Sergey Brin’in yeni önerisi ise yapay zeka modellerine kibarca hitap eden kullanıcıları şaşırtabilir. Çünkü Google’ın kurucu ortağı, yapay zeka modellerini tehdit etmenin daha iyi sonuçlar verdiğini iddia ediyor.

Apple’ın 5G modemi tartışma yarattı

Apple’ın kendi geliştirdiği ilk 5G modemi olan C1’in rakiplerinin gerisinde kaldığı iddia edildi.

PEAKUP, 27 Mayıs’ta düzenleyeceği etkinlikte yapay zekayı ele alacak

Yapay zeka teknolojisinin iş dünyasına kazandırdığı verimlilik ve yatırım getirisi, gerçek örneklerden yapılan ölçümlerle raporlara da yansıdı. Microsoft ve IDC tarafından yayımlanan raporda, üretken yapay zekaya yapılan her 1 dolarlık yatırımın 4 …

Meta 16 yaş altı kullanıcıları “Genç Hesapları” ile dijital risklerden koruyor

Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil, internette gençleri olumsuzluklara karşı korumak adına “Genç Hesapları” uygulamasını devreye aldıklarını belirterek, “16 yaş altındaki gençler, bu ayarları değiştirmek isterse mutlaka bir ebeveynin onayı gerekiyor.” dedi.