“Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” kitabı Umut Kent Çalıştayı’nda tanıtıldı: “Depremde yıkılmak kader değil, bilimle önlenebilir!”

“`html

Deprem Dirençli Kentler İçin Yol Haritası Kitabı Tanıtıldı

Vehbi Koç Vakfı’nın katkılarıyla Bilim Akademisi’nin Prof. Dr. Naci Görür editörlüğünde oluşturduğu “Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” adlı eser, Umut Kent Çalıştayı’nda tanıtıldı.

Kitap, deprem dirençli şehirlerin nasıl inşa edileceğine dair bilimsel ve pratik çözüm önerileri sunarak, “Depremde yıkılmak bir kader değil, bilimin sağladığı önlemlerle engellenebilir!” mesajını birçok uzman görüşüyle paylaşmakta.

Tanıtım etkinliğinde, Koç Topluluğu’nun 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası beş ilde uygulamaya koyduğu “Umut Kentler” projesinin etkilerine dair analiz raporları da katılımcılara aktarıldı.

Oğuz Toprakoğlu: “Vehbi Koç Vakfı Afet Fonu’na yapılan bağışlar, iyileşme sürecine önemli katkı sağladı”

Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Oğuz Toprakoğlu, çalıştayın açılışında önemli açıklamalarda bulundu:

“6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş depremlerinin yarattığı derin etki sonrası, Koç Topluluğu çalışanları ve şirketleri tarafından Vehbi Koç Vakfı’na yapılan bağışlar, afet sonrası iyileşme sürecine büyük bir destek sağladı. Bu yardımlarla, Koç Holding ve Topluluk Şirketleri, AFAD koordinasyonunda 2023 yazında başlatılan Umut Kentler projesi ile yaklaşık 20 bin depremzede bireye barınma imkanı sundu. Ayrıca, 0-18 yaş aralığındaki çocuk ve gençler için eğitim ve gelişim desteği sağladık. Burs olanakları, sınav hazırlık kursları ve çeşitli eğitim malzemeleri ile gençlerimizin geleceğini güvence altına almayı hedefledik. Bu süreçte, uzman sivil toplum kuruluşları ve Koç Gönüllüleri ile iş birliği yapıyoruz.”

Toprakoğlu, Bilim Akademisi’nin desteklediği ve Kahramanmaraş depremlerinin ardından 16 akademisyenin önerilerini içeren “Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” kitabının hazırlanmasına katkıda bulunduklarını belirterek; “Editörlüğünü ülkemizin önde gelen deprem uzmanlarından Prof. Dr. Naci Görür’ün yürüttüğü bu önemli çalışma, bilimsel verileri uygulanabilir bir yol haritasına dönüştürüyor. Kitap, kamu ve özel sektörden yöneticiler ile eğitim kurumları yöneticileri için kıymetli bir kaynak niteliği taşıyor.” dedi.

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin zamanı ve yerini tahmin etmenin yanı sıra kentlerin dirençli hale getirilmesinin hayati rolü olduğunu vurguladı. Deprem riskine karşı alınacak önlemlerin, toplumsal bilinçlenme ve ilgili kurumların iş birliği ile gerçekleştirilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Bilim Akademisi Başkanı Hakan Orer, bilimle toplumsal refah arasındaki bağın güçlendirilmesi gerektiğini ve bunun için bilim okuryazarlığının artırılması gerektiğini ifade etti. Bu süreçte bilim akademilerinin üstlenebileceği kritik rolle ilgili vurgularda bulundu.

“Depremde yıkılmak kader değil, bilimle önlenebilir!”

“Deprem Dirençli Kentler: Bir Yol Haritası” kitabında, deprem dirençli şehirlerin inşası ve bilimsel çözüm önerileri ele alınıyor. Depremle mücadelenin yalnızca bina dayanıklılığıyla sınırlı kalmaması, aynı zamanda yönetim, ekonomi, halkın bilinçlenmesi, altyapı ve çevre gibi farklı unsurların güçlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Kitap, Türkiye’nin deprem riski hakkında ayrıntılı bilgiler sunarken, hukuk, ekonomi, psikoloji, çevre ve inşaat mühendisliği gibi farklı uzmanlık alanlarından kişilerin görüşlerini ve somut önerilerini bir araya getiriyor. Kitap, iki bölümden oluşuyor; birinci bölümde “Deprem Gerçeği ve Dirençli Kentler” incelenirken, ikinci bölümde “Ön Hazırlık ve Kent Bileşenlerinin Güçlendirilmesi” konusu detaylı bir şekilde ele alınıyor.

Umut Kentler ile ilgili değerlendirmeler yapıldı

Çalıştayda, antropolojik araştırmalar yürüten Mud on Shoes’un “Umut Kentler’de Yaşam Etki Raporu”, Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu’nun (KUSİF) “Vehbi Koç Vakfı Afet Fonu Yatırımlarının Sosyal Getirisi 2023-2024 Analiz Raporu” ve Porta Eğitim ve Danışmanlık’ın “Umut Kentler Psiko-Sosyal Destek Programı Değerlendirme Analiz Raporu” gibi çalışmalara dair bilgiler paylaşıldı. Ayrıca, “Geçici Barınma Çözümlerinde Kamu, Özel Sektör ve Sivil Toplum İş Birliği Modeli Olarak Koç Topluluğu Umut Kentleri” konulunda bir atölye çalışması da gerçekleştirildi.

Umut Kentler, bölge halkına geniş kapsamlı destek sunuyor

6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Koç Holding, Topluluk Şirketleri ve Vehbi Koç Vakfı’nın AFAD ile birlikte hayata geçirdiği Umut Kentler projesi, Adıyaman, İskenderun, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da 20 bin kişiye barınma olanağı sağlamaktadır. Bölge halkının geleceğe umudunu taşımak amacıyla eğitimden istihdama, sosyal hizmetlerden gelir getirici aktivitelere kadar çeşitli destekler sunulmakta. Umut Kentler’de çocuklar akademik başarılar elde etmekte, spor okulları ile yeteneklerini keşfetmektedir. Kadınlar, tekstil atölyelerinde üretim süreçlerine katılmakta, gençler ise Koç Topluluğu’ndaki şirketlerde işe alım süreçlerinden faydalanarak hayatlarını yeniden inşa etmektedir. Koç Gönüllüleri, çocukların eğitimine destek sağlamakta ve ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak gibi birçok alanda aktif rol alarak dayanışmanın önemini ortaya koymaktadır. Vehbi Koç Vakfı’nın sunduğu burslar ve eğitim destekleri, binlerce çocuğa ulaşmakta olup, Umut Kent projesi, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde büyük bir takdir görmekte ve sürdürülebilir çözüm üretme konusunda ilham verici bir model oluşturmaktadır.

“`

Related Posts

YDS SONUÇ TARİHİ 2025 || YDS İngilizce sonuçları ne zaman açıklanacak? ÖSYM sonuç sorgulama ekranı ve tarihi

YDS sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? Bugün yapılan sınavın ardından sınava giren yüksek lisans ve doktora adayları merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki sınavın hemen ardından soru ve cevap anahtarı yayınlandı. Sonuçlar bilindiği üzere ÖSYM’nin sonuç sayfası üzerinden ilan ediliyor. Peki, 2025 YDS sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte merak edilip araştırılan YDS sonuç tarihi…

2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

ÖSYM’nin geçtiğimiz ay duyurduğu sınav takvimine göre DGS 2025, 20 Temmuz Pazar günü, saat 10:15’te gerçekleştirilecek. Peki, 2025 DGS sınav yerleri açıklandı mı? DGS sınava giriş belgesi nasıl alınır?

İKLİM KANUNU MADDELERİ VE İÇERİĞİ 2025 SON DAKİKA | İklim Kanunu yasası Meclis’ten geçti mi, kabul edildi mi? İklim kanunu nedir, içeriği nelerdir, teklif yasalaştı mı?

İklim kanunu maddeleri ve içeriği 2025 son dakika TBMM açıklamasıyla yeniden gündeme geldi. Temel amacı 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme olan Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan Kanun, iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetim ile bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsıyor. Buna göre ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek. Peki, iklim kanunu nedir, maddeleri ve içeriği nelerdir? İklim kanunu taslağı Meclis’ten geçti mi? İşte, iklim kanunu taslağı ve Meclis görüşmeleri hakkında bilgiler.

“Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” Hatasının Anlamı Nedir ve Bu Sorun Nasıl Çözülür?

“Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” hatası anlamı ile merak konusu oldu. “Invalid meeting ID, please check and try again” ifadesi, “Geçersiz toplantı kimliği, lütfen kontrol edin ve tekrar deneyin” anlamına gelir. Bu hata genellikle çevrimiçi toplantı platformlarında (Zoom, Microsoft Teams, Google Meet vb.) bir toplantıya katılmaya çalışırken karşılaşılan yaygın bir sorundur. Peki, “Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” Hatasının Anlamı Nedir ve Bu Sorun Nasıl Çözülür? İşte, o ayrıntılar

ATA AÖF bütünleme sınav giriş yerleri açıklandı mı? ATA AÖF bütünleme sınavları ne zaman? ATA AÖF üç ders sınavı ne zaman?

Atatürk Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (ATA AÖF) bütünleme sınavlarının takvimi kısa süre önce resmi olarak açıklandı. Peki, sınavları ne zaman? ATA AÖF üç ders sınavı ne zaman?

ATA AÖF BÜTÜNLEME SINAV GİRİŞ YERLERİ || ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman yapılacak? Bütünleme sınavı giriş belgesi yayınlandı mı?

ATA AÖF bütünleme sınav tarihleri açıklandı. ATA AÖF final sınavı sonuçları geçtiğimiz günlerde ilan edildi. Final sınavlarında istedikleri başarıyı elde edemeyenler için yapılacak olan bütünleme sınavları üç oturumda tamamlanacak. Sınav öncesi ATA AÖF sınav yerleri obs.atauni.edu.tr giriş ekranı üzerinden öğrenilebilecek. Peki ATA AÖF bütünleme sınavı ne zaman? ATA AÖF bütünleme sınavı giriş belgesi nasıl alınır? İşte ayrıntılar…