Banka, esnaf ve müşteriyi karşı karşıya getiren komisyon!

Kredi Kartı Komisyonları İle İlgili Yaşanan Sorunlar Çözüm Bekliyor

Kredi kartlarıyla gerçekleştirilen alışverişlerde yaşanan komisyon gerilimi, bankaların yüksek komisyon oranları uygulamasıyla gündemde. POS cihazlarından alınan yüksek komisyonlar esnafların ürün fiyatlarına yansımasına neden olurken, tüketicilerin bu duruma karşı çıkışlarına dikkat çekiliyor.

Yüksek Komisyon Oranları Esnafı Zorluyor

Bankaların POS cihazlarından uyguladığı komisyon oranları %4’e kadar yükselmekte. Bu oran, ertesi gün alınan tahsilatlarda daha da artış gösterebiliyor. Özellikle taksitli satışlarda uygulanan komisyon oranları %5.5 ile %7.5 arasında değişkenlik gösterebiliyor. Bankalar ayrıca komisyon haricinde yazılım, cihaz bakımı ve ekstre gönderimi gibi ek ücretler de talep ediyor.

Komisyonlar Ürün Fiyatlarına Yansıtılıyor

Esnaflar, artan maliyetler karşısında kar marjlarında yaşanan düşüşü dengelemek için ürün fiyatlarına ek ücretler eklemeye başladı. Kartla yapılan ödemelerde 10 ila 25 TL arasında değişen farklar tüketicilerden talep edilmeye başlandı. Ancak bu uygulamanın yasalara aykırı olduğu belirtiliyor.

Yasalara Göre Tüketici Hakları

Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na göre, esnafların kartlı ödemelerde müşterilerden ek komisyon talep etmesi yasak. Ticaret Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı da tüketicilerin haklarını koruyor ve haksız uygulamaların bildirilmesi durumunda gerekli yaptırımların uygulanacağını vurguluyor.

Esnafın Karı Azalırken Komisyonlar Artıyor

Küçük esnafın kâr marjları genellikle %3’ü geçmiyor. Bu durumda, bankaların yüksek komisyon oranları esnafların karlılığını olumsuz etkiliyor. Komisyonların geri ödeme süresi uzadıkça, esnafların karı neredeyse sıfıra inebiliyor.

Tüketici Hakları Neler İfade Ediyor?

Kartla ödeme yaptıktan sonra ek ücret talep edilen tüketicilerin, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak ücret iadesi talep etme hakları bulunuyor. Aynı zamanda BDDK veya Ticaret Bakanlığı’na şikayet ederek yasal süreci başlatabilirler ve satıcıların yasal olmayan uygulamalarına karşı çıkabilirler.

Related Posts

3 milyon TL’ye 32 günde rekor faiz: Bir bankada oran 53’e çıktı

Merkez Bankası’nın 19 Haziran’da açıklayacağı faiz kararı öncesinde mevduat faiz oranlarında dikkat çekici bir hareketlilik yaşanıyor. Peki, şu anda en yüksek faiz oranı hangi bankada? 3 milyon TL’nin 32 günlük faiz getirisi ne kadar? İşte 14 Haziran itibarıyla güncel mevduat faiz oranları ve 3 milyon TL’lik birikimin aylık kazancı.

Euro 46 liraya merdiven dayadı

Ortadoğu’daki gerilim ve dolardaki değer kaybı sonrası yatırımcı euroya yöneldi; gün içinde rekor seviyeler görüldü.

Mehmet Şimşek: Ekonomi programı mart ve nisandaki iki şoku atlattı, rüştünü ispat etti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomiye dair mesajlar verdi ve çok büyük yol kat edildiğini vurguladı.

THY mayısta taşıdığı yolcu sayısını açıkladı

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, şirketin 2025 yılı mayıs ayına ilişkin trafik ve yolcu verileri paylaşıldı. Arz edilen koltuk kilometre (AKK) bazında kapasitesini Mayıs 2024’e göre yüzde 6 artıran THY, toplam 7,6 milyon yolcu taşıdı …

Gümrükte 3 aşamalı kontrol yaygınlaşacak

Mersin’de başlatılan “Liman Kapı Otomasyon Sistemi” sayesinde gümrüğe gelen kara araçları baştan sona takip ediliyor. Riskli araçlara erken takip, arşiv fotoğrafla geriye dönük denetim yapılıyor. Uygulama diğer limanlara da yayılacak.

Ruslar memorandum değil muhtıra vermiş

Kimsenin elinde sihirli değnek yok. Yeni dünya düzeninin ilk büyük konvansiyonel savaşı bu. Bir milyondan fazla kişi öldü. Ateşkesi sağlamak, barış şartlarını oluşturmak ve bunu imza altına almak için çetin ve sabırlı bir mücadele gerekiyor. Tarafların talepleri arasında uçurum var. Bu makas konuşmadan kapanmaz. Türk diplomasisinin İstanbul’da yapmaya çalıştığı şey tam da bu: Tarafları konuşturarak barışı mümkün kılmak. Bunun için geçilmesi gereken merhaleler var. İstanbul’da 16 Mayıs ve 2 Haziran’da