Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Bayram Tatili İçin Yola Çıkacaklar Dikkat! Hijyen Kurallarına Dikkat Edin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Uzmanlar, kara, hava ve deniz yolculuklarında hijyen kurallarının önemine vurgu yapıyor. Ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları ve diğer ağır hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele etmek için toplu taşıma araçlarında alınması gereken hijyen önlemleri ve bilincin önemine dikkat çekiyor.

15 yaş ve üzeri 750 kişiyle yapılan “Kamusal Alanda ve Evde Hijyen Alışkanlıkları Araştırması” ise kamu taşımacılığındaki beklentileri, pandemi öncesi ve sonrası hijyen alışkanlıklarını derinlemesine inceliyor. Araştırmaya göre, şehir içi ve şehirler arası taşımacılık sıklığı ve tercih edilen taşıma araçları belirlendi.

Araştırmada toplu taşıma kullanıcıları için ortamın temizliği, kokusu ve havalandırması en hassas konular arasında yer alıyor. Ancak katılımcıların yalnızca %29’u toplu taşımada hijyenin yeterli olduğunu düşünüyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu, toplu taşıma araçlarının enfeksiyon riski açısından en tehlikeli alanlar olduğunu belirtiyor. Karaosmanoğlu, toplu taşıma araçlarında hijyenin önemini vurgularken, mikropların yayılmasını engellemek için vatandaşların alması gereken önlemlere dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, toplu taşımada enfeksiyon riskine dikkat çekerek, hapşırma ve öksürme gibi durumlarda mikropların yayılmasını önlemek için alınması gereken önlemleri anlatıyor. El hijyeni, ortamın temizliği ve yüzeylerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Toplu taşıma araçlarında mikropların yayılma riskine karşı dikkatli olmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, enfeksiyonlara sebep olabilen mikroorganizmaların yüzeylerde günlerce canlı kalabildiğini ve bu şekilde bulaşma riski taşıdığını vurguluyor.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, sadece 1 saat içinde ellerin ağız veya buruna temas etme sıklığı çok yüksek. Bu nedenle hijyen kurallarına dikkat etmek ve özellikle toplu taşımada alınacak önlemleri bilmek büyük önem taşıyor. (DHA)

Related Posts

Uzmanlardan sıcak havalarda ‘ağır yemekler yemeyin’ uyarısı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir” dedi.

Dar gelirli ailelere ücretsiz tüp bebek desteği başladı

Gaziantep’te doğal yollarla çocuk sahibi olamayan dar gelirli 200 aile için tüp bebek projesi hayata geçirildi.

Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

YKS gibi yüksek dikkat gerektiren sınavlar öncesinde doğru beslenmenin önemi büyük. Uzmanlara göre, sınav sabahı kahvaltı yapmamak dikkat süresini ve bilişsel performansı düşürebiliyor. İşte sınav döneminde beslenmeye dair kritik ipuçları…

Türkiye’de 1500 hasta kalp bekliyor

Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi’nde yılın ilk 6 ayında 7 kalp nakli yapıldı. AÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Sorumlu Cerrahı Prof. Dr. Cengiz Türkay, “Sağlık Bakanlığımızın şu anki listesinde kalp bekleyen hasta sayısı ortalama 1500 iken, merkezimizde 400’e yakın hasta beklemekte” dedi.

Kene ısırığına karşı kıyafet rengi uyarısı!

Artan sıcaklıklarla birlikte doğa yürüyüşleri ve piknikler keyifli olsa da, uzmanlar kenelere karşı uyarıyor.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.