Elektrik kurulu gücünde rüzgar ve güneşin payı yüzde 30’a çıktı

AA

Türkiye’nin elektrik kurulu gücündeki artış devam ediyor.

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin elektrik kurulu gücü mart sonunda 117 bin 876 megavat oldu.

Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücünde rüzgar ve güneş enerjisinin payı mart sonunda yaklaşık yüzde 30’a ulaştı.

Türkiye’nin artan nüfusu, yükselen enerji ihtiyacının karşılanması, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıt ithalatından kaynaklı cari açığın azaltılması politikaları ve sanayisini büyütme çabaları kapsamında özellikle rüzgar ve güneş enerjisi gibi yatırımlara hız verildi.

Türkiye’nin güneş enerjisi kurulu gücü geçen yıl mart sonunda 16 bin 700 seviyesindeyken bu mart sonunda yüzde 129’luk artışla 21 bin 620 megavata ulaştı.

RÜZGAR ENERJİSİ KURULU GÜCÜ

Rüzgar enerjisi kurulu gücü ise geçen yıl mart sonunda 12 bin 82 iken bu yıl mart sonunda yüzde 108 artışla 13 bin 98 megavat seviyesinde gerçekleşti.

Böylelikle, geçen yıl mart sonunda rüzgar ve güneş enerjisinin kurulu güç içindeki toplam payı yüzde 25,7 iken, bu mart sonunda yüzde 30’a ulaştı.

TRAFO KAPASİTESİ

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, trafo kapasitelerinin lisanslı depolamalı santrallere verildiğine işaret ederek şöyle konuştu:

Lisanslı depolamalı güneş santrallerine verilen kapasite 15 bin megavat, lisanssız verilen kapasitelerin toplamı 22 bin megavat. Güneş enerjisi bu iki koldan büyümeye yüksek kapasiteli projelerle devam ederken Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) güneş projeleri de büyümeye önemli destek olacak.

TRAFO KAPASİTESİNİ AŞAN BİR YATIRIM TALEBİ VAR

Erkan, söz konusu verilmiş büyük kapasitelerin haricinde de kurulum yapılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

Bahsettiğimiz büyük kapasitelerin yanında 1-5 megavat arası öz tüketim amaçlı yatırım yapmak isteyen orta ve küçük ölçekli yatırımcı gruplar mevcut ve bu gruplar trafo kapasite kısıtlarından olumsuz etkilenmekte. Güneş enerjisi sektöründe yatırımcıların trafo kapasite kısıtlarından etkilenmeyen öz tüketim amaçlı projeler için geliştirilen yeni bağlantı modelini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunduk ve bakanlığımızın 2035 Yenilenebilir Enerji Yol Haritasında yer aldı. Öz tüketim amaçlı projelere özel kapasite tahsisi sağlayan yeni bağlantı modelinin hayata geçmesi sektörü canlandıracak ve ihracatçı firmaların rekabet gücünü artıracaktır.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Düzce, 13 bin 461 ton iç fındık ihraç etti

Düzce’den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yılın ilk 6 ayında 13 bin 461 ton iç fındık ihraç edildi.

Moğolistan’da yıllık enflasyon geriledi

Moğolistan Ulusal İstatistik Ofisi’nin verilerine göre, Haziran ayında enflasyon oranı bir önceki ay olan yüzde 8,3’ten yüzde 8,2’ye düştü. Bu yavaşlamada, alkollü içecekler ve tütün (yüzde 3,7), konut ve kamu hizmetleri (yüzde 21), ev eşyaları ve …

TBYD Başkanı açıkladı: Tuborg grubuna zam geldi!

ÖTV artışının ardından alkol fiyatlarında yeni zamlar uygulanmaya başlandı. İki büyük alkol grubuna gelen zamlar raflara yansıdı. Fiyat listeleri güncellenirken tüketiciler yeni etiketlerle karşılaştı.

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Kavurucu sıcakların altında hasat başladı: Bu lezzet 90 liraya satın alınabiliyor

Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda yetiştirilirken …

Rusya’nın en büyük bankası 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.